Fyrverkeriforbud?

Godt nytt år! Jeg er optimistisk, som vanlig, og har store forhåpninger til det nye året!

Her er det ingen forsetter - ikke fordi jeg ikke har ting jeg bør gjøre bedre eller annerledes, men fordi endringer må gjøres når tiden er inne, og det er ikke nødvendigvis ved et årsskifte. For snart to år siden for eksempel, la jeg om kostholdet onsdag 8. mai, for da var jeg klar for det. Og det har holdt seg slik. Det passer ikke for meg, i hvert fall, å tvinge igjennom noe bare  fordi det er et nytt år.

Selv satt jeg hjemme i går, med en hund som ikke ser det fantastiske i fyrverkeri. Han er vel ikke akkurat livredd når det smeller, men svært utilpass, og han ventet gladelig med kveldsturen til langt på natt, etter at det hadde roet seg ute. Jeg kan for øvrig ikke huske at jeg har kjøpt fyrverkeri i hele mitt liv. Stjernesprakere er fint, og holder som bare det for meg.

Generelt har jeg ikke noe til overs for forbud - det skaper bare et marked av irriterte forbrukere, og i verste fall et kriminelt miljø rundt hva det nå er som er forbudt. Innen rimelighetens grenser, naturligvis - type våpenforbud er vel på sin plass, når man ser på alle ulykkene som skjer i USA for eksempel, med private våpen. Nå sist, en toåring som stakk hånden ned i veska til mor og fikk trykket på avtrekkeren, slik at mor ble skutt og drept! Forferdelig.

Men altså, fyrverkeri. Hadde det ikke vært fint med en arrangert, stor fyrverkeriseanse ved midnatt, da? Eller kanskje ikke bare én - men noen få, spredt rundt i byen, slik at alle får sett det, uansett hvor de måtte befinne seg. Og det burde naturligvis bli utført av en edru person... Det er jo mange fordeler: svært få ville mistet et øye eller fått andre skader. Tidsrommet for oppskyting ville blitt begrenset, og plagene for de skuddredde ville bli begrenset til en halvtimes tid.

Og ikke minst: emballasjen og restene av rakettene ville vært samlet innenfor et lite område, og mye lettere å samle opp og kaste. Det ser jo ikke ut i byen i dag, med enorme mengder av søppel etter fyrverkeri, som de feststemte bare har gått fra. (Det ligger igjen mye tomgods etter champagne og annen festdrikke, også, ser jeg på bildene i avisen. Hvor fulle blir folk, egentlig? Tydeligvis såpass at de glemmer grunnleggende folkeskikk.)

Nesten alle jeg har hørt som har sagt noe om fyrverkeri, sier omtrent det samme som meg. Ville det blitt ramaskrik, tro, dersom det hadde blitt forbudt for allmennheten å skyte opp fyrverkeri? Skal noe slikt kunne gjennomføres, forutsetter det selvsagt at det rett og slett ikke er mulig å få kjøpt noe sted. Kanskje vi kan prøve neste år?

#godt #nytt #år #optimistisk #forhåpninger #forsetter #bedre #annerledes #endringer #årsskifte #kosthold #tvinge #hjemme #nyttårsaften #fantastisk #fyrverkeri #redd #livredd #utilpass #kveldstur #stjernespraker #forbud #fyrverkeriforbud #våpenforbud #irritert #forbruker #kriminell #kriminelt #ulykke #ulykker #USA #skutt #drept #forferdelig #arrangert #midnatt #edru #fordeler #øye #skade #øyeskade #begrenset #skuddredd #emballasje #søppel #tomgods #flasker #knust #feststemt #full #grunnleggende #folkeskikk #ramaskrik #allmennheten

6 kommentarer

Emma Olsen

01.01.2015 kl.14:21

Hadde ikke vært det samme, hvertfall for oss i oslo, hvis alle må dra til et sted for å se på fyrverkeri, gøy å være hjemme og skyte opp noen få. Godt nyttår! Håper du får en fin dag :)

Anette Vedøy

01.01.2015 kl.14:23

Jeg har liten tro på at dette er noe som lar seg gjøre, men det er jo lov å håpe(?)! Uansett så ønsker jeg deg et godt nytt år! <3

fredogfordragelighet

01.01.2015 kl.14:23

Emma Olsen: Nei, det blir kanskje annerledes i større byer. Godt nytt år til deg, også :)

fredogfordragelighet

01.01.2015 kl.14:24

Anette Vedøy: Godt nytt år til deg, også! :)

04.01.2015 kl.12:21

Godt nytt år! Jeg har et forslag. Hva om hver husstand i en by betalte inn for eksempel 50 kroner over skatteseddelen! En fyrverkeriskatt, altså. Det ville blitt mer enn nok til et fenomenalt skue OG opprydding.

fredogfordragelighet

04.01.2015 kl.12:23

Anonym: Utrolig god idé! Godt nytt år :)

Skriv en ny kommentar

fredogfordragelighet

fredogfordragelighet

43, Sandefjord

Omgjengelig, men introvert. Bekymret, men optimistisk. Humoristisk og selvironisk. Kort fortalt.

Kategorier

Arkiv

hits